Studentervaring over keuzes maken: Merel Bezemer

Studentervaring over keuzes maken: Merel Bezemer

Merel Bezemer (23) volgt de Master Beleid en Politiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). In dit korte interview vertelt ze meer over haar studiekeuzeproces en wat haar gouden tip is bij het maken van een studiekeuze.

“Mijn naam is Merel Bezemer, ik ben 23 jaar, heb de bachelor Bestuurskunde afgerond en volg nu de master Beleid en Politiek. Naast mijn studie werk ik nu zo'n 2 jaar als student ambassador bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Als student ambassador ondersteun ik bij voorlichtingsevenementen zoals open dagen en meeloopdagen. Ook verzorg ik samen met Scopos studiekeuzeworkshops*.

Volgens Merel is ze per toeval uitgekomen bij de bacheloropleiding Bestuurskunde. In vwo-3 moest de hele klas naar een verplicht gestelde informatiemarkt waar ze een foldertje van de bacheloropleiding Bestuurskunde tegenkwam. “Ik nam de folder mee naar huis. Vervolgens ben ik mij meer in de studie gaan verdiepen. Al snel kwam ik erachter dat deze studie erg overeen kwam met mijn interesses zoals geschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen”. Merel heeft de 2 volgende jaren gebruikt om andere studies te bekijken, maar niks leek haar interessanter dan Bestuurskunde. “In 6-vwo volgde ik een meeloopdag van Bestuurskunde op de EUR. Die meeloopdag liet mij inzien dat de opleiding echt goed bij mij past. Ik heb mij toen direct ingeschreven.”

Merel nam in het derde jaar van haar bachelor het besluit een tussenjaar te nemen. In haar tussenjaar vervulde ze een fulltime positie in het bestuur van haar studentenvereniging en schreef ze haar bachelorscriptie. “Inmiddels zit ik in mijn masterfase en studeer ik Beleid en Politiek aan de EUR. Ik ben nog lang niet klaar met studeren: ik wil een post-master leraar voorbereidend hoger onderwijs volgen en denk er ook over om de master bestuurskunde te volgen”.

Merels gouden tip

Ik ben me er van bewust dat mijn studiekeuzeproces vrij soepel is verlopen en dat het niet bij iedereen zo makkelijk verloopt. Het allerbelangrijkste bij het maken van een studiekeuze is dat je achter je keuze staat. Wanneer je (grote) twijfel voelt, is het slim om rustig verder te kijken. Een tussenjaar is ook een optie. In mijn eerste jaar heb ik medestudenten zien afhaken die op voorhand al twijfelden. Oriënteer je dus goed, bezoek universiteiten, spreek met studenten maar vooral: luister naar je gevoel!

*Sinds 2012 werken we samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) om scholieren al in een vroeg stadium van hun studiekeuzeproces te ondersteunen bij het maken van een studiekeuze. Via dit studiekeuzetraject hebben we duizenden scholieren begeleid.

Maak een afspraak WhatsApp Logo