Zelfontplooiing als speerpunt
Mocht je nog helemaal niet zeker weten wat je wil studeren? Een tussenjaar in het buitenland na je examens kan in dat geval een mooie optie zijn.
Eind november verscheen op verschillende nieuwssites en in kranten een pleidooi voor het aanhalen van internationale studenten naar Nederland. Volgens EP-Nuffic zouden internationale studenten namelijk een aanwinst zijn voor de schatkist. Ger Groot, Nederlands schrijver en filosofiedocent aan de Erasmus Universiteit, haalde deze stelling in zijn column in Trouw (2016) nog even aan. Uit cijfers blijkt namelijk dat maar een kwart van alle internationale studenten dat naar Nederland komt, hier blijft wonen en werken. En alleen de blijvertjes leveren ons wat op, de rest kost eigenlijk alleen maar geld. Hetzelfde geldt voor alle Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan en niet meer terugkomen. Ook zij leveren de Nederlandse schatkist niets op, of kosten zelfs geld.
Is dat erg? ‘Nee!’ stelt Ger Groot in zijn column. Want waar draait al het enthousiasme voor buitenlandervaringen eigenlijk om? Dat draait toch om het verruimen van je blik, het leren kennen van andere culturen en gewoonten en het maken van nieuwe vrienden? Welvaart van een land gaat niet alleen om economische aspecten, maar ook om ecologische en sociale aspecten. Dat een buitenlandervaring economisch niet zo’n jackpot is als door EP-Nuffic naar buiten werd gebracht, is niet het einde van de wereld. Niet heel lang geleden heb ik zelf een buitenlandervaring opgedaan, waar ik behoorlijk enthousiast over ben. De recente publicaties van EP Nuffic en Ger Groot zette mij aan het denken over mijn buitenlandervaring en de verhalen die ik over dergelijke ervaringen gehoord heb. Deze zou ik dan ook graag met jullie willen delen.
Afgelopen jaar ben ik, en met mij nog tig andere studenten, een halfjaar naar het buitenland gegaan om daar te studeren. De meeste mensen die ik spreek over hun buitenland ervaring zijn het erover eens: in zo’n periode leer je, heel cliché gezegd, veel over jezelf. Dit kan gebeuren op fijne maar ook minder fijne manieren. Ik heb verhalen gehoord waarin mensen blij waren dat ze weer naar huis konden: een niet zo leuke stage, heimwee en een enorm gevoel voor eenzaamheid waren de boosdoeners. Maar de meesten zetten wel door. Een vriendin van mij is zelfs gelijk daarna (met volle tegenzin) weer een halfjaar weggeweest. De tweede ervaring bleek echter helemaal niet zo erg. Wat zij hiervan geleerd heeft? Doorzetten, open staan voor andere ervaringen en vooral het omgaan met tegenslagen.
De meeste verhalen die ik heb gehoord -inclusief mijn eigen verhaal- zijn echter juist overladen met enthousiasme. Mensen die door de buitenlandervaring zekerder zijn geworden van zichzelf, doordat ze zagen dat ze zich prima alleen konden redden in een vreemd land met mensen die ze niet kennen. Sterker nog, aan veel van die mensen die je in het begin niet kent, hou je behoorlijke vriendschappen over. Reünies vliegen je om de oren en een tripje naar het buitenland was nog nooit zo goedkoop. De slaapplek heb je namelijk al in de pocket.
Daarbij leer je door het ontmoeten van allerlei mensen in korte tijd veel verschillende perspectieven kennen. Je vrienden komen uit verschillende landen, waardoor je telkens weer nieuwe gewoontes en ideeën leert kennen. Ook krijg je in een paar maanden tijd een goed beeld van de gewoontes en culturen van de locals, gezien je het leven van alledag daar meemaakt. Doordat je zoveel verschillende ervaringen en verhalen hoort, besef je je dat jouw verhaal en jouw manier van leven niet de standaard is en dat het ook anders kan.
Steeds meer opleidingen bieden de mogelijkheid om een periode naar het buitenland te gaan. Er zijn tal van mogelijkheden: je kan in het derde jaar, tijdens je minor, vakken volgen in het buitenland of een stage doen in het buitenland. Ook kan je in je master ervoor kiezen om je scriptie in het buitenland te schrijven of je praktijkstage af te ronden in het buitenland. Toch zit er wel verschil in per studie en per onderwijsinstelling, dus mocht je als student zo’n ervaring ambiëren, kijk dan ook goed naar deze verschillen en welke banden de onderwijsinstelling met andere onderwijsinstellingen in het buitenland heeft.
Een tussenjaar in het buitenland is naar mijn inziens zeker aan te raden. En daarbij wil ik benadrukken, als je dit niet ziet zitten of dit is om bepaalde redenen niet mogelijk, denk dan eens aan een stage of een vrijwilligerservaring in Nederland. Als je een goede invulling kan geven aan een tussenjaar leer je jezelf kennen en daarbij geeft het je wat rust om na te denken over wat je nou eigenlijk echt wil. Je studiekeuze is een keuze die toch zeker wel invloed kan hebben op je toekomst en zo’n keuze heeft aandacht en tijd nodig.
Geïnteresseerd in een tussenjaar in het buitenland? Neem eens een kijkje op de volgende websites:
- ef.nl
- esl-taalreizen.nl
- wilweg.nl
- kilroy.nl
- epnuffic.nl
- tussenjaar.nl
- projects-abroad.nl
Groot, G. (2016, 22 november). Leg de nadruk op Bildung, niet op geld. Trouw. Geraadpleegd van http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/4420098/2016/11/22/Leg-de-nadruk-op-Bildung-niet-op-geld.dhtml