Van twijfel naar keuze: Lotte Vogel over de kracht van de Studiekeuzeworkshops

Van twijfel naar keuze: Lotte Vogel over de kracht van de Studiekeuzeworkshops

Voor scholieren is de studiekeuze vaak een grote stap, maar de Studiekeuzeworkshops (SKW’s) van de Erasmus Universiteit in samenwerking met Scopos, maken die stap een stuk gemakkelijker. Lotte Vogel, Event Manager bij de Erasmus Universiteit, vertelt in dit interview hoe persoonlijke aandacht tijdens deze workshops scholieren helpen om met meer vertrouwen en inzicht de juiste keuze te maken. Lees verder en ontdek waarom deze unieke samenwerking zoveel impact heeft!

Studiekeuzeworkshop 1: jezelf leren kennen en richting ontdekken

“Bij de eerste studiekeuzeworkshop zie je leerlingen binnenkomen zonder enig idee wat ze willen. Ze willen er wel over nadenken, maar weten niet waar ze moeten beginnen omdat het nog te groot is voor ze. Gedurende de workshop krijgen ze de juiste vragen gesteld, waardoor ze steeds meer inzicht krijgen in hun interesses, talenten en ambities. Door middel van verschillende werkvormen zoals de opleidings- en talentenkaarten beginnen ze verbanden te leggen: 'Ik houd ervan om mensen te doorgronden… misschien is psychologie dan iets voor mij?' Op die manier maken ze een eerste stap in het structureren van hun toekomstbeeld. Waar eerst alles nog een blur was, zie je aan het einde van de workshop dat leerlingen een richting hebben. Dat verschil is heel mooi om te zien.”

Lotte benadrukt dat SKW 1 niet alleen helpt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, maar ook om bestaande studiekeuzes te bevestigen. "Sommige leerlingen weten al jaren dat ze geneeskunde willen studeren. Hoe mooi is het dan als wij in de workshop die keuze kunnen versterken en hen de bevestiging kunnen geven dat dit echt bij hen past? Of juist te kunnen ondersteunen in het ontdekken van alternatieve keuzes als dit toch niet zo blijft te zijn.”

De positieve impact blijkt ook uit de evaluaties: "De scholieren geven de begeleiding tijdens workshops gemiddeld een 8,6! Dat laat zien hoe waardevol ze dit vinden."

Studiekeuzeworkshop 2: inhoudelijke verdieping op de Erasmus Universiteit

Na SKW 1 volgt Studiekeuzeworkshop 2, waar leerlingen de kans krijgen om verschillende studies op de Erasmus Universiteit te verkennen. "In deze fase nodigen we de leerlingen uit op de universiteit zelf, in plaast van dat we hen bezoeken op hun eigen school. Ze schrijven zich in voor drie sessies over verschillende opleidingen, waarin onze studenten hun ervaringen delen en verdiepende casussen behandelen. Zo krijgen de leerlingen een realistisch beeld van hoe een studie er echt uitziet."

Wat SKW 2 extra waardevol maakt, is de laagdrempeligheid: “Na de sessies lunchen de leerlingen samen met de studenten en blijven de gesprekken doorgaan. Soms hebben ze spijt dat ze zich niet hebben ingeschreven voor een bepaalde sessie en vragen ze alsnog om informatie. Dat enthousiasme is geweldig om te zien!"

De meerwaarde van het eerst volgen van SKW 1 wordt duidelijk zichtbaar wanneer leerlingen hier op de universiteit zijn. Ze hebben vooraf al een belangrijke stap gezet, waardoor ze veel gerichter kunnen verkennen. Je ziet een merkbaar verschil met leerlingen die bijvoorbeeld een open dag bezoeken, waarbij ze vaak alleen informatie op zich af laten komen. Bij de SKW’s bieden we daadwerkelijk een traject aan waarmee leerlingen toe kunnen werken naar een weloverwogen beslissing.

Persoonlijke aandacht als uniek element

Wat maakt de Studiekeuzeworkshops uniek ten opzichte van andere voorlichtingsactiviteiten? "De persoonlijke aandacht," zegt Lotte zonder aarzeling. “Leerlingen krijgen echt de aandacht die ze verdienen en waar ze behoefte aan hebben. Ze schrijven zich zelf in voor de workshops, dit wordt niet vanuit school gepusht. We werken bewust in kleine groepjes van maximaal tien leerlingen. Daardoor is er ruimte voor persoonlijke vragen, niet alleen over de studie zelf, maar ook over onderwerpen als studiefinanciering en op kamers gaan. Dit maakt de workshops extra relevant."

Bovendien biedt de samenwerking met Scopos een grote meerwaarde. "Scopos heeft de expertise om leerlingen op de juiste manier te begeleiden en aan te zetten tot zelfreflectie. Samen combineren we hun ervaring in studiekeuzebegeleiding met onze inhoudelijke kennis van de opleidingen. Die wisselwerking is ontzettend waardevol.”

Uitdagingen en toekomstperspectief

"Februari is altijd een drukke maand voor ons," vertelt Lotte. "We willen zoveel mogelijk scholen helpen, maar vol is vol. Toch toont dit aan hoe belangrijk deze workshops voor leerlingen zijn. Zo kreeg ik gisteren nog een e-mail van een school na een workshop, waarin ze vroegen of er een extra ronde georganiseerd kon worden vanwege de grote interesse. Dat is een prachtig compliment, want het betekent dat het rond gaat in de klassen: de leerlingen die de workshops hebben gevolgd, voelen zich echt geholpen."

Samen met Scopos en decanen evalueert Lotte hoe ze de workshops nog verder geoptimaliseerd kunnen worden. "Het is essentieel om nauw samen te werken met decanen om nog beter in te spelen op de specifieke behoeften van scholen en scholieren. We hebben een klankbordgroep van decanen waarin we bespreken wat de workshops voor hun leerlingen hebben betekend en waar nog aanpassingen mogelijk zijn. De feedback die we tot nu toe hebben ontvangen is geweldig, maar ik denk dat het belangrijk is om continu in gesprek te blijven en samen te zoeken naar verdere verbeteringen."

Samenwerking die de toekomst van scholieren vormgeeft

Dankzij de samenwerking tussen de Erasmus Universiteit en Scopos krijgen scholieren niet alleen helder inzicht in hun interesses en talenten, maar maken ze op een toegankelijke manier kennis met verschillende studieprogramma’s. Lotte moedigt andere universiteiten en hogescholen aan om zich ook vroeg in het studiekeuzeproces in te zetten voor het begeleiden van scholieren bij hun studiekeuze. "Voor hen voelt het studeren vaak nog als iets ver weg en ongrijpbaars, wat twijfels oproept. Terwijl, eenmaal begonnen, studeren één van de mooiste dingen is die je kunt doen. We moeten scholieren helpen om studeren van iets groots en vaags om te zetten naar iets concreets en haalbaars. Daar zouden we allemaal voor moeten gaan!"

Maak een afspraak WhatsApp Logo