De coaches van Scopos: Simone

De coaches van Scopos: Simone

De coaches van Scopos delen allemaal een passie voor begeleiding en coaching. Dit is Simone. Sinds september 2024 is ze studiekeuzecoach bij Scopos. Ze vertelt in deze blog over haar studiekeuze en hoe ze haar ervaring verwerkt in de workshops die ze geeft.

De studiekeuze van Simone

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het helpen van mensen. Op de middelbare school kreeg ik vaak te horen dat ik behulpzaam was en goed kon luisteren. Daarnaast vond ik het ontzettend boeiend om meer te leren over andere culturen en hoe taal daarbij een grote rol speelt. Het delen van nieuwe kennis en het voeren van gesprekken daarover met mijn vrienden gaf me altijd veel energie. Toch had ik tijdens mijn middelbare schooltijd nog geen helder beeld van wat studeren precies inhield. Gelukkig organiseerde mijn school allerlei activiteiten, zoals speeddaten met oud-leerlingen, die me verder hielpen. Ook werd ik aangemoedigd om open dagen te bezoeken en mee te doen aan proefstudeerdagen. Dit gaf me een goed inzicht in de mogelijkheden die er voor me lagen. Met mijn havo-diploma op zak stond ik voor de keuze om een vervolgstudie binnen het hoger beroepsonderwijs te volgen. Gezien mijn interesse in talen en sociale interactie, voelde de opleiding tot docent Engels als een logische en spannende stap voor de toekomst.

Simone's studententijd: een onverwachte wending

De overgang van de middelbare school naar het hoger onderwijs was een grote stap. Al snel merkte ik dat mijn interesse zich verplaatste naar de psychologievakken die we kregen. Na een periode van zelfreflectie besloot ik te stoppen met de opleiding tot docent Engels en, op aanraden van een goede vriendin, koos ik voor de opleiding Kunstzinnige Therapie (nu Vaktherapie). Hier behaalde ik mijn propedeuse en besloot ik mijn academische ambities voort te zetten aan de universiteit. Eenmaal op de universiteit ontdekte ik dat ik meer vrijheid had om mijn curriculum vorm te geven. Tijdens mijn bachelor Psychologie koos ik ervoor om vakken te volgen op het gebied van talen en culturen, wat me inspireerde om een pre-master te doen in Zuid- en Zuidoost-Azië studies. Daarna heb ik overwogen een dubbele master te volgen in Zuidoost-Azië studies en Schoolpsychologie. Mijn ambitie was en is om een bijdrage te leveren aan zowel de zorg als het onderwijs, vanuit een intercultureel perspectief. Uiteindelijk koos ik ervoor me volledig op Psychologie te richten, maar ik integreerde mijn passie voor cultuur door een taalvak te volgen tijdens mijn master.

Na afstuderen: leerlingen uit verschillende culturen begeleiden

In 2024 rond ik mijn studie Schoolpsychologie af, waarbij ik stage loop als onderzoeksassistent aan de Universiteit Leiden. Hier draag ik bij aan onderzoek naar het kijkgedrag van kinderen en jongeren. Daarnaast schrijf ik een literatuurstudie over de relatie tussen sociale angst en romantische relaties. Hoewel ik het werken in onderzoek erg interessant vind, heb ik gemerkt dat mijn hart toch vooral ligt bij direct contact met mensen. Mijn huidige werk bij Scopos sluit daarom perfect aan bij mijn passie. Als workshopbegeleider krijg ik de kans om direct met leerlingen te werken en hen te helpen bij het maken van zelfstandige studiekeuzes, waarbij ik hen ondersteun in hun proces van zelfontdekking. Daarbij stellen mijn academische en praktische kennis van verschillende culturen me in staat om leerlingen met diverse achtergronden te begeleiden en te ondersteunen bij culturele uitdagingen. In de toekomst wil ik me nog meer inzetten voor jongeren in het onderwijs. Mijn doel is dan ook om mijn CGT-certificaten (Cognitieve Gedragstherapie) te behalen en me te specialiseren als studentenpsycholoog. Zo hoop ik mijn bijdrage te leveren aan zowel het onderwijs als de geestelijke gezondheid van jongeren.

Hoe kwam Simone bij Scopos terecht?

Door mijn interesse in het werken met jongeren, kreeg ik het advies op zoek te gaan naar functies die specifiek gericht zijn op jongeren en studenten. Toen ik in aanraking kwam met Scopos, wist ik meteen dat dit de juiste plek voor mij was. Ik haal veel voldoening uit het motiveren van leerlingen bij het maken van studiekeuzes. Hier krijg ik de kans om nog meer jongeren te bereiken en hen te ondersteunen in dit belangrijke proces.

Simone's ervaring met de workshops

Wat ik mooi vind aan de workshops is dat de leerlingen op een speelse en interactieve manier worden gestimuleerd om zichzelf beter te leren kennen. Door verbanden te leggen tussen hun ambities, interesses, vaardigheden en eigenschappen zijn zij in staat om zelfstandig onderbouwde keuzes te maken. Ook vind ik dat workshops op een toegankelijke manier onderzoek naar zelfkennis mogelijk maken. De directe interactie met de studentambassadeurs en studiekeuzebegeleiders biedt de leerlingen de kans om actief uit te vinden wat zij nodig hebben en waar zij naartoe willen bewegen tijdens hun studiekeuzeproces.

Simone’s gouden tip?

Het maken van keuzes is spannend en waardevol. Daarom raad ik het leerlingen sterk aan om dit met volle aandacht aan te gaan. De zoektocht naar wat bij je past is een reis naar zelfontdekking en is voor iedereen anders. Leer jezelf goed kennen en sta jezelf toe om na te gaan wat belangrijk is voor jou. Op die manier leer je dat er meer is dan het maken van goede of foute keuzes.

Maak een afspraak WhatsApp Logo