De coaches van Scopos: Eva
De coaches van Scopos delen allemaal een passie voor begeleiding en coaching. Dit is Eva. Sinds november 2023 studiekeuzecoach bij Scopos. Ze vertelt in deze blog over haar studiekeuze en hoe ze haar ervaring verwerkt in de workshops die ze geeft.
De studiekeuze van Eva
“Tijdens mijn middelbare schooltijd keek ik uit naar het studentenleven. Ik had van mijn ouders veel positieve verhalen gehoord over hun studententijd. Toen het tijd was om zelf een studiekeuze te gaan maken, leek het me een logische keuze om – net als mijn ouders – rechten te gaan studeren, maar toen ik naar een open dag ging van deze opleiding, voelde ik me daar totaal niet op mijn plek. Vanaf dat moment ben ik meer gaan stilstaan bij wat goed voelde voor mijzelf, los van de ideeën van mijn omgeving hierover. Ik las online over veel verschillende opleidingen en kwam toen uit bij psychologie. In mijn vrije tijd vond ik het altijd al leuk om met mensen te praten over hun levens en wat hen bezig houdt. Ik werd enthousiast van het idee om hier na mijn studie mijn werk van te kunnen maken.”
Eva zat goed op haar plek bij psychologie, al veranderde haar beeld van wat ze na haar studie voor werk wilde gaan doen, gedurende haar opleiding: ‘Ik kwam er tijdens mijn bachelor achter dat het idee dat ik eerst had om gezondheidszorgpsycholoog te worden, me toch minder aansprak dan ik van tevoren dacht. Wat ik dan wel wilde gaan doen na mijn studie, wist ik niet precies. Tijdens mijn studie kon ik hier veel stress van krijgen. Gaandeweg kwam ik tot het inzicht dat je je toekomstplan echt nog niet precies hoeft uit te stippelen tijdens je studie. Je kan van tevoren niet voorspellen welke mogelijkheden er nog op je pad gaan komen.” Eva specialiseerde zich in het geven van trainingen, iets wat ze van tevoren ook niet had kunnen voorspellen: “Op de middelbare school had ik spreekangst, ik vond het verschrikkelijk om voor groepen te staan. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat – los van die angst – het trainersvak me erg aansprak. Ik ben blij dat ik me niet heb laten tegenhouden door de angst die ik hier eerder voor voelde, want inmiddels geef ik met veel plezier workshops bij Scopos.”
Na haar psychologieopleiding, volgde Eva nog een studie: “Na het afronden van psychologie, merkte ik dat ik nog niet uitgestudeerd was. De colleges die ik bij psychologie volgde, riepen bij mij vaak veel vragen op: ‘Is de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg is ingericht de juiste?’, of: ‘Wie bepaalt wanneer iets abnormaal of “gestoord” gedrag is?’ Tijdens mijn filosofiemaster heb ik geleerd om dit soort vragen op een filosofische manier te benaderen.” Al leverde filosofie haar eerder meer vragen dan antwoorden op: “Bij filosofie leer je alles te bevragen. Die vragende houding komt goed van pas in de workshops die ik voor Scopos begeleid.”
Hoe kwam je terecht bij Scopos?
“Na mijn master psychologie, werkte ik als coach en trainer met studenten. Regelmatig kwam ik studenten tegen die weinig motivatie voor hun studie konden opbrengen. Wanneer ik hierop doorvroeg, bleek dit vaak te komen doordat zij geen energie kregen van hun opleiding. De invloed van een goede studiekeuze op het presteren en welbevinden van studenten werd me steeds duidelijker. Toen ik Scopos tegenkwam, sprak het me aan dat ik hier jongeren een stapje eerder kan ondersteunen: door hen te begeleiden bij het maken van een studiekeuze die echt bij ze past, hoop ik dat ze zich op hun plek voelen wanneer ze eenmaal aan het studeren zijn.”
Wat is jouw ervaring in de workshops?
Het begeleiden van de studiekeuzeworkshops bevalt Eva goed: “Ik vind het mooi om te zien dat de leerlingen tijdens de workshops dieper na gaan denken over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Vaak vergeten leerlingen deze stap van zelfreflectie en beginnen ze meteen met onderzoeken welke opleidingen er allemaal worden aangeboden. Dit aanbod is zo groot, dat ik het logisch vind dat leerlingen door de bomen het bos niet meer zien. Om deze stap naar het vinden van een passende opleiding behapbaarder te maken, focussen we tijdens onze studiekeuzeworkshops eerst op zelfbeeldverheldering en daarna pas op het opleidingsaanbod. We onderzoeken samen met de leerlingen wat ze interessant vinden, waar ze naartoe willen en waar ze goed in zijn. Zodra dit helder is, kunnen de leerlingen gerichter gaan zoeken naar een opleiding die hierop aansluit. Het geeft me voldoening wanneer leerlingen tijdens de workshop tot nieuwe inzichten komen over zichzelf of over mogelijke studies die ze nog niet hadden overwogen.”
Eva's gouden tip?
“Durf op je eigen gevoel te vertrouwen en probeer je niet te veel aan te trekken van de verwachtingen die anderen van je hebben. Het kan heel waardevol zijn om te sparren met de mensen in je omgeving over hoe zij jou zien en wat zij bij je vinden passen, maar jij bent zelf uiteindelijk degene die het beste kan inschatten wat bij je past en waar je gelukkig van wordt.”