3 belangrijke stappen bij het maken van je studiekeuze
Het schooljaar gaat weer van start en dat betekent misschien wel dat jij dit jaar hard gaat blokken voor mooie cijfers op je eindlijst. Wacht even. Eindlijst?
Hoe kies je een studie?
Zit je in de bovenbouw en besef je je dat het einde van de middelbare schoolperiode wel erg snel nadert? Dan wordt het toch tijd om eens na te denken over de vervolgstap. Misschien weet je al wat je gaat studeren, of weet je dat je liever eerst een tussenjaar gaat doen. Mooi! Weet je het nog niet? Geen paniek. Wij gaan je in dit artikel met slechts 3 stappen op weg helpen met de vraag: hoe pak ik mijn studiekeuze aan?
Stap 1: Begin bij jezelf
Cliché, maar waar: kijk eerst eens naar jezelf, voordat je je aan de chaos van het studiekeuzelandschap waagt. Wat vind jij in het dagelijks leven leuk om te doen? Welke onderwerpen op het nieuws zetten jou aan het denken? Welke vaardigheden en kwaliteiten (en ja, je hebt ze echt) bezit jij? En welke sterke punten noemen jouw vrienden en familie van jou op als je ze vraagt naar jouw vaardigheden en kwaliteiten? Ga hier eens een half uurtje over brainstormen en schrijf alles op. Gebruik hiervoor een speciaal notitieboek. Als je even niets meer weet, leg je het weg. Je zult zien dat in de weken die volgen, je af en toe weer op iets nieuws komt waarmee je jouw notitieboek kunt aanvullen.
Overdreven om alles op te schrijven? Nope. Voor de meeste studiekiezers geldt dat een studiekeuze maken niet over één nachtje ijs gaat. Goed reflecteren over wat je leuk vindt en gesprekken aangaan met vrienden en familie, biedt jou inzicht over welke aspecten er binnen een opleiding of functie voor jou belangrijk zijn. Op basis van jouw zelf-reflecterende-brainstormsessie maak je een lijstje maken met selectiecriteria: wat moet de inhoud van een bepaalde studie bieden om jou tot je recht te laten komen? Door jouw stappen te documenteren, zie je na verloop van de tijd de rode draad en wordt het een stuk eenvoudiger om een weloverwogen studiekeuze te maken.
Stap 2: Ga op pad
Je hebt nu goed nagedacht over je kwaliteiten, vaardigheden en interesses. Hoe nu verder? Studiekeuze123.nl biedt een overzicht van alle erkende opleidingen in Nederland. De ruim 3.000 opleidingen die hierin staan opgenomen zijn nogal imponerend. Verklein daarom je zoekrange door het instellen van jouw profiel en gebruik de zoekmachine waarin je jouw selectiecriteria kunt invoeren. Maak een lijstje van opleidingen die jou aanspreken. Ga vervolgens eens bij je top 5 opleidingen kijken. Hogescholen en universiteiten bieden tal van mogelijkheden om eens een keer mee te lopen of opdrachten te maken die typerend zijn voor de opleiding. Schrijf tijdens of na het bezoek aan de instelling of het maken van de opdracht de positieve en negatieve punten weer op in je notitieboek. Overdreven? Neem van ons aan, dat als je aan het einde van je studiekeuzeproces staat het echt heel lastig is om nog precies terug te halen wat er nu eigenlijk goed of juist niet zo goed was aan die opleiding. Behalve dan misschien dat er een hele goede presentatie werd gegeven. Of juist een hele slechte.
Stap 3: Koppelen en beslissen
Heb je stap 1 en 2 grondig doorlopen? En ben je 100% zeker dat je jouw perfecte studie hebt gevonden? Fantastisch! Vanaf 1 oktober kun je jezelf al inschrijven voor de opleiding van jouw keuze. Inschrijving gaat altijd via Studielink. Via deze link kun je lezen hoe Studielink werkt.
Twijfel je nog? Dat is niet zo gek. Die ruim 3.000 opleidingen bieden voldoende reden tot twijfel. Zonder jou te kennen, zijn wij er vrij zeker van dat er heel veel studies zijn waarin jij, met jouw kwaliteiten en vaardigheden, goed tot je recht komt. Het is daarom belangrijk dat je nog een keer terugkijkt naar jezelf: wat waren mijn selectiecriteria? Wat vind ik het meest belangrijk en wat kan ik in mijn toekomstige opleiding of functie niet missen? Maak op basis van de belangrijkste punten jouw eigen, meest passende keuze. Dus niet de keuze die tante Annie je heeft aangeraden, want zij is niet degene die straks 3 of 4 jaar lang in de collegebanken zit of werkgroepen heeft. En onthoud daarbij: het maken van je studiekeuze tekent niet gelijk je hele toekomst uit. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie (2018) blijkt namelijk dat bijna één op de drie studenten anderhalf jaar na afstuderen een baan heeft in een andere richting dan waarvoor hij of zij is opgeleid. Er is dus tot op zekere hoogte ruimte voor flexibiliteit. Zolang jij kiest voor jezelf en een opleiding waarvan jij denkt dat je interesses en kwaliteiten ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, zit je waarschijnlijk nooit fout.
Meer hulp nodig? Wij helpen jou graag verder in jouw studiekeuzetraject. Klik hier voor meer informatie. Bellen of mailen kan ook. Wij zijn bereikbaar op 010 – 7200222 of via info@scopos.nl.
Bronnen Inspectie van het Onderwijs (2018). De staat van het onderwijs. Onderwijsverslag 2016/2017. Utrecht: Inspectie van het Onderwijs.